Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Broedermoord Kerkrade: ‘Ik ben geen monster’ (1Limburg.nl)

Het Openbaar Ministerie wil dat Willem V. (56) acht jaar de cel in gaat voor de moord op zijn broer Wim in Kerkrade, in februari dit jaar.

Willem V. stond dinsdag voor de dood van zijn jongere broer voor de rechter in Maastricht. Hij erkende zijn broer te hebben neergestoken, maar zei het niet met opzet te hebben gedaan. “Ik heb dit nooit zo gewild.”

Geëscaleerd

Op 9 februari ging het mis tussen de twee broers. In een woonwagen aan de Sportstraat kregen Wim en Willem het met elkaar aan de stok. Naar eigen zeggen wilde Willem zijn medicatie pakken en iets te eten maken toen het tussen de broers escaleerde. De twee scholden elkaar uit, over en weer vielen dreigementen.

De moeder en de partner van Wim probeerden de boel te sussen. Willem liep naar de keuken, zijn broer kwam achter hem aan en viel Willem aan. Die stond bij het aanrecht, had een scherp mes in zijn hand en stak zijn broer ermee in het bovenlichaam, vlakbij zijn hart. In zijn onderbroek rende Willem naar de woonwagen van zijn zus en belde zelf 112. De hulpdiensten troffen de 49-jarige Wim hevig bloedend aan. Wim overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Angst

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de verdachte altijd als de dood is geweest voor zijn broer. 25 jaar lang moest Willem voor zijn broer op zijn tenen lopen. Ook uit politieverhoren kwam naar voren dat de twee al jaren geen goede verstandhouding hebben, volgens de moeder een beestachtige zelfs. Enkele weken voor de fatale steekpartij kregen Willem en Wim ruzie in een Kerkraadse kroeg. “Ik had gebroken ribben en een blauw oog, maar heb geen aangifte tegen hem gedaan”, zei Willem.

Volgens advocaat was zijn cliënt jarenlang de boksbal van zijn broer. “Niet alleen mijn cliënt kende een donkere kant van zijn broer, ook zijn partner. Wim was in staat vanuit het niets over te gaan tot ernstig fysiek geweld. Ook in de keuken kon hij van Wim verwachten dat hij hem opnieuw zou mishandelen en wist hij dat hij van zijn broer niet kon winnen.”

Noodweer

De officier van justitie vond dat geen reden om iemand van het leven te beroven en verzocht de rechtbank zich te buigen over de vraag of er überhaupt wel sprake is van noodweer. “Hij had via de achterdeur weg kunnen gaan. De manier waarop de verdachte heeft gereageerd, kan niet door de beugel. Hij koos er zelf voor dat mes te pakken en was in de positie om anders te handelen.”

Het laatste woord lag bij Willem V. “Ik ben geen monster en heb dit ook nooit gewild. Ook niet bewust. Het is net alsof je me een film laat zien”, zei V. geëmotioneerd.

De uitspraak volgt over twee weken.

https://www.1limburg.nl/broedermoord-kerkrade-ik-ben-geen-monster

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.