Weening strafrechtadvocaten is een jong en dynamisch advocatenkantoor dat zich onderscheidt door betrokkenheid en gedrevenheid.

Een ‘beestachtige’ relatie van 25 jaar tussen de broers Willem en Wim V. leidde er in februari toe dat Willem zijn broer Wim in Kerkrade met een messteek om het leven bracht. Daarvoor moet Willem zes jaar de gevangenis in.

Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdag bepaald.

De broers Wim (49) en Willem (56) kregen het in de vroege ochtend van 9 februari met elkaar aan de stok in een woonwagen aan de Sportstraat in Kerkrade. De ruzie escaleerde en Wim dreigde zijn broer een pak rammel geven. „Hou je kop of ik sla je”, zei hij volgens de moeder van de broers, die in de woonwagen aanwezig was.

Bloed
„Kom maar, ik steek je neer”, was de reactie van Willem, die even later de daad bij het woord voegde. „Ik laat me door jou niet meer slaan”, waren de woorden van Willem voordat hij een vleesmes in de borst vlak bij het hart van zijn broer stak. Volgens de moeder van de broers, die in de woonwagen aanwezig was, spoot het bloed uit zijn borst.

Na een 112-melding werd Wim naar het ziekenhuis gebracht en Willem gearresteerd. In het ziekenhuis, waar werd geconstateerd dat hij in het hart was geraakt, overleed Wim aan zijn verwondingen. Willem verklaarde na zijn arrestatie dat hij het zat was door zijn broer te worden mishandeld. Het mes, dat op de plaats delict werd aangetroffen, bleek in twee stukken gebroken te zijn.

Met kracht
Daarom constateert de rechtbank dat Willem zijn broer met kracht in de borst heeft gestoken. Omdat hij zijn daad even van tevoren aankondigde, staat voor de rechtbank vast dat ‘hij willens en wetens heeft geprobeerd het slachtoffer te doden’.

De relatie tussen de verdachte en het slachtoffer kan als problematisch worden omschreven. De moeder omschreef het contact tussen de broers als ‘beestachtig’. Willem verklaarde dat zijn broer hem al 25 jaar mishandelde en bedreigde. Vier weken voor het steekincident gebeurde dat nog in een café, waarbij Willem gewond raakte.

‘Hulpeloosheid’
Tegen V. werd twee weken geleden nog acht jaar cel geëist. De rechtbank komt tot een twee jaar lagere straf, omdat rekening moet worden gehouden ‘met de rol van het slachtoffer ten tijde van het fatale steekincident’. Willem is volgens de psycholoog die hem onderzocht slachtoffer geweest van structureel geweld. De psycholoog constateert bij Willem een ‘aangeleerde hulpeloosheid, juist omdat hij tegen hem gericht geweld angstvallig wil voorkomen.”

Dat blijkt volgens de rechtbank uit de mishandeling in het café vier weken voor het steekincident. De rechtbank heeft de camerabeelden van dat incident bekeken en heeft geconstateerd dat Wim Willem mishandelde en dat hij deze agressie lijdzaam onderging.

Schadevergoeding
Naast de zes jaar cel moet Willem ook drie kinderen van zijn broer een schadevergoeding betalen. Deze bedragen variëren van 17.500 tot 20.000 euro. Zowel Willem V. als het openbaar ministerie kan nog tegen het vonnis in hoger beroep gaan.

 

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200922_00176893/beestachtige-relatie-tussen-broers-leidde-tot-broedermoord-in-kerkrade-willem-v-veroordeeld-tot-zes-jaar-cel

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

‘Beestachtige’ relatie tussen broers leidde tot broedermoord in Kerkrade: Willem V. veroordeeld tot zes jaar cel 2021

Ivo van de Bergh

STRAFRECHTADVOCAAT
Send this to a friend