Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

14 en 10 jaar geëist tegen verdachten overvallen

DOETICHEM – Een 22-jarige Doetinchemmer die verdacht wordt van een reeks overvallen in de Achterhoek en Liemers heeft woensdagmiddag veertien jaar celstraf tegen zich horen eisen. Een tweede verdachte, eveneens een 22-jarige Doetinchemmer, hoorde tien jaar tegen zich eisen. De eerste Doetinchemmer die in de beklaagdenbank zat wordt verdacht bij alle zes overvallen betrokken te zijn die een bende bestaande uit negen personen pleegde tussen mei en augustus 2008.Het betreft hier een overval op een snackbar (12 mei) en op Super de Boer (28 mei) beiden in de wijk de Huet in Doetinchem, een overval op een echtpaar aan de Haafsweg in Doetinchem (21 juni), een overval op een benzinestation in Etten (6 juli), en de overvallen op een echtpaar in Duiven (12 juli) en een echtpaar in Zelhem (30 juli). Met name bij de laatste twee overvallen was volgens de officier van justitie buitensporig geweld geëist. De tweede Doetinchemmer hoorde tien jaar tegen zich eisen omdat hij verdacht wordt betrokken te zijn bij de overval op Super de Boer en de overvallen aan de Haafsweg en in Zelhem. ‘Op een gegeven moment dacht ik dat we het niet zouden overleven.’ ‘Ons leven is door jullie helemaal kapot gemaakt.’ De passages die de voorzitter uit de slachtofferverklaringen voorlas spraken voor zich. De twee Doetinchemmers bekenden en betuigden beiden spijt. Met als opvallendste punt het elkaar beschuldigen van het forse geweld.

Voor de bewijsvoering maakte het niet veel uit, wel voor de strafmaat. Zo stelde de officier van justitie, die vond dat de verdachte die bij drie overvallen was betrokken, het ergst tekeer was gegaan. Vooral in Zelhem waar een ouder echtpaar in elkaar werd geslagen en geschopt. De man lag uren op de opratietafel, onder meer vanwege kaakbeen- en jukbeenbreuken. De geëiste tien jaar vond de verdediging veel te hoog, mede omdat deze verdachte bij de overval op Super de Boer alleen als bestuurder van de vluchtauto was ingehuurd. De raadsman achtte vier jaar waarvan een half voorwaardelijk genoeg. In dat laatste half jaar zou de verdachte dan kunnen beginnen met een behandeling. Ook de raadsman van de andere verdachte vond de geëiste veertien jaar voor de zes overvallen of pogingen daartoe veel te hoog. In zijn visie zou de straf niet boven de tien jaar uit moeten komen. Deze verdachte zat eerder vierenhalf jaar uit wegens een paar overvallen. Officier Buttinger zag na de pleidooien geen aanleiding om zijn eisen bij te stellen. Een 22-jarige Doetinchemse die geld had aangepakt van de overval in Duiven werd wegens heling veroordeeld tot drie maanden waarvan twee voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat de vrouw, met een blanco strafblad, met de 51 dagen voorarrest en een hoop persoonlijke ellende (baan kwijt) voldoende is gestraft. De rechtbank doet in alle andere zaken die deze week worden behandeld uitspraak op 30 maart.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?