Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Zaak drievoudig moordverdachte Thijs H. zonder publiek (Limburger.nl)

Het proces tegen drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum vindt plaats in juni zonder publiek vanwege beperkende coronamaatregelen.

Indien het onderzoek tijdig is afgerond, kan de inhoudelijke behandeling op 22 juni beginnen. De rechtbank heeft in totaal 5 zittingsdagen uitgetrokken, zegt een rechtbankwoordvoerster. Volgens het Openbaar Ministerie verkeert het onderzoek in afrondende fase en kan wat het OM betreft vastgehouden worden aan behandeling op 22 juni.

Psychose

H. heeft bekend drie wandelaars te hebben doodgestoken: de 55-jarige Etsuko in Den Haag, en de 68-jarige Frans en 63-jarige Diny in Heerlen in mei vorig jaar. Hij zegt de moorden onder invloed van een psychose te hebben gepleegd omdat hij daartoe ‘opdrachten of berichten’ kreeg, onder meer via nieuwsberichten en kentekens.

Het proces zal vooral draaien om de vraag of H. heeft gehandeld in een psychose en volledig ontoerekeningsvatbaar is of dat hij deze psychose veinst of zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan ervan door gebruik van drugs en niet voorgeschreven medicatie.

TBS

Volgens deskundigen van het Pieter baan Centrum (PBC) was H. psychotisch toen hij de wandelaars vermoordde. Ze adviseren tbs met dwangverpleging. Deze deskundigen hebben vastgesteld dat al vanaf mei 2018 sprake was van ernstige psychotische ontregeling die kennelijk heeft voortgeduurd tot enkele maanden na de moorden in mei van dit jaar. Het OM betwijfelt dat en vraagt zich af of H. geen psychose veinst, zo liet de officier van justitie tijdens eerdere pro-formazittingen blijken. Meerdere deskundigen die H. onderzochten sinds mei 2018 hebben volgens het OM geen van allen zelfs een vermoeden van een psychose uitgesproken. Ook aangetroffen zoekvragen op de computer van H. (zoals ‘hoe kan ik professionals om de tuin leiden’) en leugens van H. in de eerste politieverhoren voeden die twijfels.

Volgens zijn advocaat Serge Weening werd H. door dingen in zijn hoofd in eerste instantie gedwongen te liegen. H.’s ouders hebben, naar eigen zeggen, de twee dagen voor de moorden op de Brunssummerheide vergeefs gesmeekt om hulp bij Mondriaan GGZ, maar kregen te horen dat hij aan zijn nieuwe ADHD-medicijnen moest wennen.

Onderzoek

De stand van zaken van het onderzoek zal tijdens een zogeheten pro-formazitting op 9 juni worden besproken. Volgens het OM is dat ver afgerond. Weening had begin deze maand bezwaar gemaakt bij de raadkamer tegen het ‘achterhouden van informatie door het OM’. Volgens de raadkamer zijn het de zittingsrechters die daarover moeten oordelen. Volgens het OM is er geen sprake van achterhouden van informatie maar gaat het om de laatste onderzoekshandelingen die nog moeten worden gedocumenteerd. Elk verhoor van H. levert nieuwe informatie op die nader onderzocht moet worden. Het laatste wordt deze week gedocumenteerd. Weening is toegezegd dat hij deze week de aanvullende stukken krijgt.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.