Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Wietteler ontloopt straffen

MAASTRICHT/AMSTERDAM – Een 61 jarige inwoner van Simpelveld, die in België bij verstek is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens hennepteelt, ontloopt die straf. Hij ontkomt eveneens aan een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twee jaar, die nu ten uitvoer zou worden gebracht.
Nederland levert hem niet uit aan België, omdat het vonnis inmiddels definitief is geworden. Nederland levert eigen onderdanen alleen over voor een strafrechtelijk onderzoek en niet om ze een straf te laten uitzitten. Dat heeft de landsadvocaat laten weten aan raadsman Serge Weening van de Simpelveldenaar.

Hoewel de zogeheten overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam toestemming had gegeven hem naar België over te brengen voor vervolging, “kan aan die uitspraak geen uitvoering worden gegeven, nu het Belgische vonnis onherroepelijk is geworden. Dat is ook door de Belgische autoriteiten vastgesteld”, zo schrijft de landsadvocaat.

In september 2006 werd de man op verzoek van de Belgen aangehouden, hij kwam terecht n overleveringsdetentie. Die detentie werd geschorst: hij moest zijn paspoort inleveren en kon gaan, op voorwaarde dat hij zich zou melden bij de behandeling van zijn zaak in Amsterdam, begin november. “Dat deed hij ook”, zegt Weening.

België kan Nederland ook niet vragen om de man zijn straf hier te laten uitzitten. Dat zou wel kunnen volgens het ‘Europees verdrag inzake de internationale geldigheid van strafvonnissen’ (vervolgens dit verdrag kunnen strafvonnissen worden uitgevoerd buiten het land waar ze zijn uitgesproken), waren het niet dat België dit uit 1970 stammende verdrag niet heeft ondertekend. Vorige week keurde de Belgische ministerieraad een ‘voorontwerp van wet’ goed over de instemming met het verdrag.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.