Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Verdachten moord Oeverwal wijzen elkaar aan als schutter op camerabeelden (Limburger.nl)

Luikenaar Mario Z. (64) en de Albanees Perparim S. (39) wijzen elkaar aan als degene die de Maastrichtse dealer Soufian Lahnstein in december 2013 heeft vermoord. Dat verklaarden beiden na elkaar voor de rechtbank in Roermond.

Het is de eerste keer dat Z. inhoudelijk heeft verklaard over de moordzaak op de Oeverwal langs de Maas in Wyck. Hij zegt dat hij Lahnstein niet heeft gedood. „Als u niets heeft gedaan en onschuldig vastzit en de nabestaanden zich afvragen wat er is gebeurd, waarom verklaart u dat dan nu pas?”, wilde officier van justitie David van Kuppeveld weten van Z. „Op advies van mijn advocaat”, antwoordde Z.

S. heeft al eerder aangegeven niet schuldig te zijn aan Lanhsteins dood. Hij stelt zelfs speciaal van Albanië naar Nederland te zijn gekomen om te verklaren. Volgens Van Kuppeveld zijn de twee mannen allebei schuldig aan de moord op Lahnstein. Hij kondigt aan een celstraf in de ‘dubbele cijfers’ te gaan eisen.

S. en Z. waren de avond van 1 december 2013, samen met twee anderen, op weg van Luik naar Maastricht om drugs te kopen voor eigen gebruik of om, met kleine winst, door te verkopen. In Maastricht splitsen Z. en S. zich af van de twee en regelden zij een ontmoeting met dealer Lahnstein. Die kwam de twee in zijn Volvo-stationcar ophalen. Onderweg ontstond ruzie over heroïne en cocaïne.

Over wat er toen is gebeurd lopen de verklaringen uiteen. Het eerstvolgende harde bewijs zijn de camerabeelden van de Oeverwal. Daarop is te zien hoe Lahnstein het aan de stok krijgt met een man in een zwartwitte jas, die vervolgens op de Maastrichtenaar schiet. De dader rent weg, Lahnstein strompelt achter hem aan, maar komt niet ver. Tegen een gevel van de Oeverwal zakt hij in elkaar.

Wie is de man in de zwartwitte jas op de camerabeelden, die ook bij Opsporing Verzocht zijn vertoond? Op grond van leeftijd, postuur en Z.’s moeilijke been is het meest waarschijnlijke antwoord dat S. dat was. Een van de medepassagiers heeft tegenover de politie verklaard dat hij de zwartwitte jas aan S. had uitgeleend.

Maar S. ontkent. Ook een andere getuige heeft Mario Z. als de schutter aangewezen. Er zijn meer verklaringen die elkaar tegenspreken. Wel staat vast dat Z. in zijn woning in Luik een Colt .45 had, wat vermoedelijk het moordwapen is geweest.

De voor vrijdag geplande pleidooien en het requisitoir zijn verplaatst naar 10 september. Z.’s verklaring bevat voor Van Kuppeveld en S.’s advocaat Nico Meijering zo veel nieuwe details, dat zij daar niet de volgende ochtend al op kunnen reageren. „Z. heeft op volstrekt onmogelijke gronden al die tijd zijn mond gehouden. Hij had veel eerder mogen verklaren. Ik wens niet dat S. daardoor het kind van de rekening wordt”, aldus Meijering.

Z.’s advocaat Serge Weening kende de verklaring van zijn cliënt wel al geruime tijd. „Ik had na het schieten naar het station, terug naar Luik moeten gaan. Maar S. riep ‘kom mee, want de politie komt’. Wat heb ik een spijt dat ik in die auto ben gestapt. Dat was in paniek”, vertelde Z. voor de rechtbank.

Na de moord hebben de twee hun eerdere medepassagiers weer opgepikt en zijn ze samen, in Lahnsteins Volvo, terug naar Luik gereden. In de buurt van het huis van een van de medepassagiers is de Volvo in brand gestoken.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?