Weening strafrechtadvocaten is een jong en dynamisch advocatenkantoor dat zich onderscheidt door betrokkenheid en gedrevenheid.

De twee Syrische mannen die in december drie overvallen pleegden in Geleen, moeten van de rechter vijf en zes jaar de cel in.

Het duo sloeg binnen 47 uur toe bij een slijterij, een snackbar en een supermarkt.

Rooftocht
De rooftocht begon op vrijdag 6 december, toen slijterij Gall & Gall op de Rijksweg Zuid werd overvallen. Friture Snackpoint in de Rembrandtlaan was een dag later het haasje en weer een dag later werd de Aldi aan de Jos Klijnenlaan overvallen. Bij de slijterij en de supermarkt wisten de overvallers geld buit te maken, bij de snackbar vertrokken de overvallers zonder buit.

De overval op de Aldi op 8 december was de laatste klus van het duo; op de daaropvolgende maandag zijn Saleh A. (22) en zijn compagnon Ayas I. (20) ingerekend.

Moed indrinken
Saleh bekende bij de politie zijn aandeel in de overvallen. Hij vertelde dat hij samen met Ayas de overvallen plande, zelfs de omgeving eerst verkende, zichzelf moed indronk en drugs gebruikte, met wapens van huis ging en de daad bij het woord voegde.

Zijn compagnon ontkende stellig: “Misschien heeft hij dat met andere mensen gedaan, maar ik was er niet bij.”

Zware straffen
De rechtbank rekent de manier waarop ze de overvallen pleegden, zwaar aan. Zo werd er in alle gevallen veel geweld gebruikt en zijn slachtoffers met wapens bedreigd. Ook het feit dat de twee vluchtelingen zijn, werkt volgens de rechtbank zwaar. “In Nederland is aan de verdachten een veilig onderdak en leefgeld geboden. De verdachten zochten in Nederland een veilig onderkomen, maar zij maken nu hier het leven van anderen onveilig en laten blijken geen enkel respect te hebben voor de gastvrijheid die hen geboden is.”

Straffen
Saleh A. moet van de rechtbank vijf jaar de gevangenis in, zijn compagnon Ayas I. moet van de rechter een jaar langer vastzitten. Hem wordt aangerekend dat hij ‘geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden neemt en geen spijt richting de slachtoffers toont’.

 

https://www.1limburg.nl/syriers-vijf-en-zes-jaar-de-cel-voor-rooftocht-geleen

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Syriërs vijf en zes jaar de cel in voor rooftocht in Geleen (1limburg.nl) 2021

Francoise Landerloo

STRAFRECHTADVOCAAT
Send this to a friend