Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

OM eist tot 5 jaar cel tegen jihadgangers (NOS.nl)

OM eist tot 5jaar cel tegen jihadgangers NOS.nl

Het Openbaar Ministerie eist tot vijf jaar gevangenisstraf tegen drie verdachten die naar Syrië wilden reizen om zich aan te sluiten bij IS. Het gaat om Nederlandse mannen van Afghaanse, Iraakse en Koerdische komaf.

Tegen de 27-jarige Seyed H. is vijf jaar cel geëist. Het OM eist tegen de andere twee verdachten tweeënhalf jaar en één jaar.

“Ze hebben deelgenomen aan de voorbereidingen van een terroristisch misdrijf en financiering van terrorisme”, zei de officier van justitie in zijn requisitoir. Twee verdachten erkennen dat ze naar Syrië wilden afreizen, maar ze geven een onschuldige reden.

Hari N. zegt dat hij weeskinderen wilde gaan helpen. Seyed H. was al eerder een week in Syrië geweest en wilde graag een transportbedrijf oprichten voor groente en fruit. “Maar in het strafdossier is helemaal niets terug te vinden over een aardappel of een weeskind”, aldus de officier.

Chatgesprekken

De verdachten zijn intensief gevolgd door terrorismebestrijders, zo blijkt uit het dossier. Hun telefoons zijn afgetapt, veel chatgesprekken via Skype en WhatsApp zijn teruggevonden op hun telefoons en laptops en in een auto waarin ze reden was afluisterapparatuur geplaatst.

Alle gesprekken gingen over het uitreizen naar Syrië en wat ze moesten meenemen om deel te kunnen nemen aan de gewapende strijd, aldus het OM. “Ik zie je op het slagveld”, zei een contactpersoon in Syrië tijdens een chat. Daaruit maakt het OM op dat de verdachte naar Kobani wilde gaan, waar IS in strijd was met de Koerden.

Volgens het OM hebben de drie ook terrorisme gefinancierd door geld over te maken naar actieve jihadstrijders in Syrië. Het gaat om 1000 euro en later nog kleinere bedragen. “Het stelde de jihadisten in staat om extra munitie of een wapen te kopen”, zei de officier.

‘Niets met IS te maken’

Op de zitting hebben de drie verdachten gisteren al afstand genomen van IS. “Ik heb helemaal niks met IS en wilde al helemaal niet in het kalifaat terechtkomen”, zei Seyed H. Hij houdt vol dat hij om onschuldige reden wilde vertrekken.

Hardi N., die door het OM omschreven werd als voormalige rokkenjager en alcoholdrinker, zegt dat hij naar Syrië wilde om volgens de zuivere islam “vredig te leven”. Ook hij nam afstand van IS.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.