Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Mohammed G. weer opgepakt in Maastricht (Limburger.nl)

Mohammed G., de 28-jarige jihadist uit Maastricht, is afgelopen week gearresteerd in een flat in Maastricht wegens betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf. Dat misdrijf heeft, aldus het Openbaar Ministerie, echter niets te maken met terrorisme of jihadisme.
G. zit voorlopig twee weken in in beperking wat betekent dat hij behalve met zijn advocaat geen contact met de buitenwereld mag hebben. Om die reden wil het OM ook geen verder toelichting geven. Over berichten in De Telegraaf als zou de politie een granaat hebben gebruikt om de toegang tot de woning van G. te forceren wil het OM niets zeggen.

Oktober 2017

G. kwam in oktober vorig jaar vrij. Dat was het gevolg van een veroordeling in hoger beroep tot drie jaar cel waarvan één voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar. Zijn twee jaar celstraf had hij nagenoeg volledig in voorarrest uitgezeten. G. kreeg een uitzonderlijk lange proeftijd met bijzondere voorwaarden als een enkelband opgelegd vanwege de volhardende jihadistische ideeën, de kans op herhaling en het risico dat hij een aanslag in Nederland pleegt. Die voorwaarden zijn naast de enkelband ook reclasseringstoezicht, een contactverbod met mensen op de terrorismelijst, een locatieverbod voor luchthavens en het meewerken aan gesprekken met een islamdeskundige. Niet duidelijk was toen waar in Nederland G. zou gaan wonen. Nu is door de arrestatie duidelijk geworden dat dit Maastricht was, de stad waar hij al twee keer eerder werd opgepakt en waar hij ook had aangegeven dat hij “iets” zou willen doen als zijn jihadgang naar Syrië wou worden gedwarsboomd.

Martelaarsdood

Mohammed G., van Iraaks Koerdische afkomst, probeerde tenminste drie keer vergeefs naar Syrië te reizen. In 2013 werd hij al schuldig geacht aan het voorbereiden van terreuraanslagen door poging tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië maar volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd voor een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Hoewel zijn paspoort was afgepakt vertrok G. daarna vrijwel meteen naar Irak, zijn poging om zich bij Islamitische Staat aan te sluiten strandde echter. Hij keerde in 2015 berooid terug in Nederland en werd opgevangen bij het Leger Heils in Maastricht, de stad waar hij eerder ook woonde. Toen werden twee undercoveragenten en afluisterapparatuur ingezet. G. bleek nog altijd een martelaarsdood te willen sterven in het kalifaat en sprak de bereidheid uit dat martelaarschap in Nederland te verwerven als het niet zou lukken uit te reizen naar het kalifaat. Hij betaalde in het najaar van 2015 voor de aanschaf van een vals paspoort. Dat was het moment waarop hij werd gearresteerd.

De advocaat die de verdachte(n) in deze strafzaak bijstaat is:

Serge Weening

STRAFRECHTADVOCAAT

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.