Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Landlord komt nu voor het hekje (Limburger)

Twaalf verdachten staan morgen terecht in de grote vastgoedfraude- en witwaszaak Landlord. Met als onbetwiste hoofdrolspeler Kerkradenaar Joep J.

“De zaak tegen Joep J. is van landelijk belang”, verklaarde VVD-kamer-lid Fred Teeven twee jaar geleden tegenover deze krant. En het onderzoek mocht volgens de huidige staatssecretaris van Justitie vooral niet stuk lopen. Het onderzoek naar Joep J.(60) is het eerste grote wapenfeit van de -inmiddels landelijk gekopieerde -operatie ‘ Schone Handen’ die opsporingsdiensten, fiscus en gemeenten in Zuid-Limburg een paar jaar geleden begonnen. Doel: voorkomen dat de onderwereld de legale bovenwereld gebruikt om bijvoorbeeld crimineel geld wit te wassen via vastgoedhandel. Op 16 juni 2009 kwam het onderzoek naar Joep J.- Landlord gedoopt-in de publiciteit. Tweehonderd opsporingsambtenaren vielen binnen in negentien panden, bijna allemaal eigendom van J., zijn echtgenote en drie kinderen. In augustus 2009 werd Landlord ook landelijk bekend na het megabeslag dat justitie liet leggen op alle 134 panden en lappen grond van de familie J. met een gezamenlijke belastingwaarde van 16 miljoen euro.

J. heeft zijn vastgoedimperium deels op illegale wijze opgebouwd, denken het Openbaar Ministerie, de fiscus en opsporingsdiensten. Tussen 1980 en 2009 kochten de J.’s ruim 200 woningen. Een groot deel daarvan op executie veilingen en volgens de overheid vaak tegen veel te lage prijzen. Dat zou het gevolg zijn van verboden prijsafspraken. De fiscus stuurde het gezin al eerder een navordering van 6 miljoen euro en kondigde nog eens zo’n maatregel aan. Bijna drie jaar na de inval begint het proces.Van de 68 verdachten die er aanvankelijk waren,staan er morgen twaalf terecht. Door de grote werklast heeft het OM keuzes moeten maken. Joep J. is de absolute hoofdverdachte. Hij heeft volgens het OM voor 2,2 miljoen euro aan crimineel geld witgewassen.

Kerkraadse vastgoedhandelaar Joep J. staat morgen terecht
Hij zou onder meer valse (te lage) koopsommen in notariële aktes hebben laten opnemen. Ook stonden met crimineel geld gekochte panden op naam van familieleden zodat niet zichtbaar zou zijn wie écht eigenaar was,stelt het OM. J. zou verder verkopers van panden beloofd hebben een deel van de koopsom zwart te betalen. Een belofte die hij niet nakwam. De Kerkradenaar zou ook voor een ton aan belastingfraude hebben gepleegd en middels valse huurovereenkomsten een hypotheeklening hebben losgepeuterd.Als enige wordt hem een rol bij hennepteelt verweten. J.’s advocaat Theo Hiddema is niet onder de indruk van de dagvaarding. „De bedragen zijn groot, de gedachten van het OM klein.” De advocaten Suzanne Kurvers en Justus Faber die de echtgenote en een dochter van J. bijstaan, vinden zelfs dat hun cliënten helemaal niet vervolgd moeten worden. Zij worden verdacht van witwassen en heling. „Er stonden panden op hun naam, maar zij wisten niet dat daar iets mee zou zijn”, laten de advocaten weten. Zij vechten de dagvaarding aan. Nog twee gezinsleden en zeven andere betrokkenen moeten morgen voorkomen.

Het OM moet nog een besluit nemen over de vervolging van andere verdachten. Ook uit de bovenwereld. Zoals een Kerkraadse makelaar, een makelaarsechtpaar uit Brunssum en de Kerkraadse notaris J. van T. De laatste wordt van betrokkenheid bij witwassen verdacht.Voor het OM is het van groot belang dat het tot veroordelingen komt. Daarvan moet een duidelijk signaal uitgaan naar makelaars, advocaten, banken en notarissen: werk niet mee aan misdrijven. Daarin schuilt het „landelijke belang” waar Teeven over sprak.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.