Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Bovenwereld schrikt op in fraudezaak

Justitie verrichtte vorige week donderdag de eerste aanhoudingen in de bovenwereld in het grote onderzoek naar vastgoedfraude rond Kerkradenaar Joep J.Het ‘luxe’ woonhuis in een betere buurt van Brunssum staat akelig leeg. “Mijn cliënten hebben eigenlijk alleen nog maar een bed om in te slapen”, verklaart advocaat Serge Weening. Hij vertegenwoordigt een vorige week donderdag aangehouden ondernemersechtpaar dat onder meer van witwassen wordt verdacht. De ‘leegstand’ in hun huisis het gevolg van een harde ingreep van het openbaar ministerie en de fiscusin het grote vastgoedfraudeonderzoek Landlord rond Kerkradenaar Joep J.

Ze hebben beslag gelegd op onroerend goed en andere bezittingen van het Brunssumse paar, dat een makelaardij en een hypotheek- annex assurantiekantoor drijft. Maar kennelijk ook, zo bleek vorige week donderdag bij de inval in hun woonhuis, groene vingers heeft. De opsporingsdiensten troffen er een hennepkwekerij(305 planten) aan. Weening noemt de beslagleggingen ‘extreem’ en gaat ze aanvechten. Justitie wil er een duidelijk signaal mee afgeven: crimineel verworven geld wordt ontnomen. Dat signaal zal ook in de bovenwereld worden gehoord.Want het Brunssumse echtpaar valt een twijfelachtige eerten deel in het onderzoek Landlord: zij zijn de eerste verdachten in die bovenwereld die in de kraag zijn gevat.

Die aanhoudingen komen niet uit de lucht vallen. Het onderzoek vloeit voort uit de Zuid-Limburgse operatie Schone handen. Doel van die operatie van justitie, gemeenten, fiscus en opsporingsdiensten is te voorkomen dat de onderwereld in de legale bovenwereld infiltreert. En omgekeerd, dat ‘witte boorden’ geboefte terzijde staan bij het witwassen van crimineel geld. Vastgoedhandelaar Joep J. is daarbij het eerste onderzoeksobject. Hij kan zijn imperium volgensjustitie en fiscus nooit op legale wijze hebben opgebouwd. De fiscus heeft hem al navorderingsaanslagen van ongeveertwaalf miljoen euro opgelegd. Erligt beslag op alle 134 panden en lappen grond van de familie J. Maarjustitie kijkt dus ook naar de steun die J. genoot van bijvoorbeeld makelaars, advocaten en notarissen. En de banken.Vorig jaar al bleek dat justitie onderzoekt of medewerkers van deRabobank en SNS Joep J. op strafbare wijze hebben geholpen. Het OM doet daar nu geen enkele mededeling over.Witwassen islastig te bewijzen. Het Brunssumse echtpaar zou een discopand 300.000 euro onder de belastingwaarde (WOZ) van Joep J. gekocht hebben. Het duo zou de Kerkradenaar deels zwart hebben betaald. Advocaat Weening geeft al een voorproefje van zijn verweer: „DeWOZ-waarde is heel wat anders dan de marktwaarde. Een discogebouw op die plek ligt niet goed in de markt. Nu het waardeverschil de basis vormt voor de witwas verdenking, denk ik dat het onderzoeksteam onvoldoende kennis heeft van onroerendgoedtransacties.” Daar zal het OM geheel anders over denken. De rechter heeft straks het laatste woord.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?