Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Advocaat over Brech: ‘Ook onschuldige mensen verdacht’ (1Limburg.nl)

Advocaat Serge Weening vindt het opmerkelijk dat justitie de identiteit van Jos Brech (55), verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, bekend heeft gemaakt.

De raadsman, die de verdachte overigens niet vertegenwoordigt, benadrukt dat Brech nog niet schuldig is bevonden. “Geregeld komen er verdachten in beeld die vervolgens als niet meer verdacht uit beeld gaan. Ook onschuldige mensen kunnen verdacht worden.”

Geen zekerheid

Dat het DNA van Brech voor honderd procent overeenkomt met het DNA dat op het lichaam van Nicky Verstappen is gevonden, zegt volgens Weening niet dat de verdachte ook de dader is. “Een honderd procent match, dat kom ik geregeld tegen. Later blijkt dan toch dat de persoon niet betrokken blijkt bij het strafbaar feit. Deze man wordt door de buitenwereld voor schuldig gehouden, met naam en foto. Daar komt hij nooit meer vanaf.”

Social media

De Maastrichtse advocaat wijst er ook op dat beschuldigingen op social media veelal afkomstig zijn van mensen die geen letter van het dossier hebben gezien. Het is volgens Weening nu al een heksenjacht. “Als je ziet wat er nu al voorbij komt aan verwensingen op social media, dan mag de man blij zijn dat hij gepakt is door de politie.”

B. of Brech

Volgens Weening heeft het delen van naam en foto enorme gevolgen voor Brech. Jos B. heeft over tien jaar een leven; Jos Brech niet meer. De politie had de verdachte ook als vermist kunnen opgeven, stelt de raadsman “Dan hadden alle mensen misschien net zo hard meegezocht en was hij wellicht ook gevonden. Zonder er een stempel op te drukken van iemand die ook verdacht wordt van zedenmisdrijven.”

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.