Maastricht – Ruim twintig jaar verzamelde, maakte en verspreidde een 59-jarige man uit Maastricht volgens justitie op grote schaal kinderporno.
Actuele strafzaak
Frenkie daagt staat voor rechter (Delimburger.nl)
Frenkie P., de in 1996 tot levenslang veroordeelde leider van de Bende van Venlo, heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat. Hij wil via de rechter een reëel uitzicht op herbeoordeling van zijn levenslange gevangenisstraf afdwingen.
De zaak dient op woensdag 1 april voor de rechtbank in Den Haag. Frenkie P. wil over drie weken zelf aanwezig zijn bij de behandeling van zijn zaak. Dat zou betekenen dat hij voor het eerst na bijna 24 jaar in een openbare rechtszitting verschijnt. Dat hebben zijn advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs bevestigd.
Lees ook: Frenkie P. na 25 jaar nog ver van vrijheid
Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Frenkie P. in april 1996 tot een gevangenisstraf ‘voor de rest van uw leven’ wegens zeven levensdelicten. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de gewelddadige dood van Jeu Wissink uit Reuver, het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo en de moord op vier onbekend gebleven mannen in Venlo.
De Limburger meldde in oktober dat het Adviescollege Levenslanggestraften (ACL) minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft geadviseerd om P. zijn vrijheid niet terug te geven op humanitaire gronden. Hij zou het college ‘niet het vertrouwen hebben gegeven dat het goed gaat, gezien zijn persoonlijkheid en het recidivegevaar’. Het huidige systeem schrijft voor dat de minister een negatief advies moet overnemen.
Lees ook: Frenkie P., de leider van de Bende van Venlo, hoeft niet te rekenen op vervroegde vrijlating
Re-integratieactiviteiten
Frenkie P. wil via de voorzieningenrechter afdwingen dat opnieuw gekeken wordt naar de mogelijkheid in aanmerking te komen voor re-integratieactiviteiten. Volgens hem en zijn advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs zou het huidige systeem in strijd zijn met artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin is bepaald dat veroordeelden een reële mogelijkheid moeten hebben op herbeoordeling van hun strafzaak. Op basis van de criteria die het ACL hanteert, zou P. volgens zijn advocaten voortaan kansloos zijn bij volgende aanvragen tot herbeoordeling. Met name het feit dat hij zijn betrokkenheid bij zes van de zeven moorden is blijven ontkennen, zou hem daarbij parten spelen.
Het ACL onderzoekt sinds 2017 standaard of levenslanggestraften zich na 25 jaar kunnen gaan voorbereiden op een leven in vrijheid. Na twee jaar zou gratie mogelijk zijn. De toen net 21-jarige Frenkie P. werd op 8 mei 1994 gearresteerd. Europese rechters oordeelden in 2013 dat opsluiting zonder enig uitzicht op vrijlating onmenselijk is. Toen Nederlandse rechters daarop die ultieme straf gingen mijden, paste de politiek het beleid aan en stelde in 2017 het ACL in.
De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:
In de media
met actuele strafzaken
De Hoge Raad volgt E.E.W.J. Maessen in zijn cassatiemiddel dat klaagt over de bewezenverklaring van het tenlastegelegde medeplegen van witwassen.
De Hoge Raad volgt mr. E.E.W.J. Maessen in zijn cassatiemiddel dat klaagt dat het hof heeft bevolen dat de gestelde
De Hoge Raad heeft mr. E.E.W.J. Maessen gevolg in zijn cassatiemiddel dat klaagt over het oordeel van het hof dat
Maastricht – De politie heeft zondagavond een aanhouding verricht na een conflict aan de Banruwe, waarbij geschoten is met een
Twee Syriërs zijn op 26 mei in Eindhoven en Maassluis aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de terroristische organisatie
Meers – Het omvangrijke drugsonderzoek naar Gino P. (45) uit Meers heeft ‘honderden onschuldige slachtoffers’ gemaakt. Dat stelt de hoofdverdachte,
De rechtbank heeft Heerlenaar Frans C. en Pascal T. uit Landgraaf veroordeeld tot celstraffen van acht jaar, en zes jaar