For urgent cases, our attorneys are Available 24 hours a day throughout the Netherlands

For urgent cases 24/7

Current criminal case

Prison sentence demanded against school administrators (Limburger)

MAASTRICHT – Tegen twee oude bestuurders van de islamitische basisscholen El Wahda in Heerlen en El Habib in Maastricht is tien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist wegens fraude. Voor de oud-directeur van de Heerlense vestiging is volgens het Openbaar Ministerie een werkstraf van tweehonderd uur voldoende. Ook moeten de mannen samen bijna 2,5 ton terugbetalen.

Dat bleek gisteren bij de rechtbank in Maastricht, waar de drie schoolbestuurders terechtstonden voor valsheid in geschrifte en het witwassen van de aldus verkregen gelden. Volgens officier van Justitie R. Bliek maakten de school bestuurders tussen 2004 en 2008 fictieve arbeidscontracten op voor henzelf en hun echtgenotes. De toenmalige voorzitter van het schoolbestuur, Abdelhaquim K. (46), en penningmeester El Houssien C. (52) plaatsten zichzelf op de loonlijst als leraar terwijl ze nooit les gaven. Beide mannen hadden daarnaast fulltime andere banen. K. werkt als beveilig erin een van de Limburgse gevangenissen en staat dus op de loonlijst van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De echtgenotes van de bestuurders werden betaald als administratief medewerkster en als conciërge zonder dat ze ooit op de scholen werkten. Een van hen was zogenaamd ook nog lerares Nederlands terwijl ze geen Nederlands spreekt; tijdens haar verhoor bij de politie was er een tolk nodig. De echtgenote van directeur Marcel L. (53) ten slotte kreeg onterecht salaris als onderwijsassistente. Volgens betrokkenen waren de illegale constructies nodig om het leerlingen vervoer te kunnen bekostigen. islamitische scholen moeten hun leerlingen uit de verre omtrek halen om aan de stichtingsnormen te voldoen. Te weinig leerlingen betekent opheffing van de school, aldus de bestuurders.

De directeur deed daarnaast mee om zijn opgebouwde spaarloon te verzilveren, zo vertelde hij de rechters.Volgens het ministerie van Onderwijs is de afgelopen jaren bij 85 procent van alle islamitische basisscholen gesjoemeld. Alleen het bestuur van SIS Heerlen is tot nog toe vervolgd.

Uitspraak 14 februari.

In the media
with current criminal cases

Popular requests:
Start typing to see posts you are looking for.