Weening strafrechtadvocaten is een jong en dynamisch advocatenkantoor dat zich onderscheidt door betrokkenheid en gedrevenheid.

De tweede dag van de strafzaak tegen drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum kwamen dinsdag ook de nabestaanden van zijn slachtoffers aan het woord.

Als Ger, de weduwnaar van de vermoorde Diny (63) voor de rechtbank in Maastricht deze dinsdagmiddag snikkend het woord neemt, breekt ook Thijs H. De drievoudig moordverdachte huilt mee met de echtgenoot van de geliefde vrouw die hij op 7 mei 2019 op de Brunssummerheide met messteken van het leven beroofde.

„Diny maakte zoveel mensen blij. Die mooie dinsdagmorgen heb jij alles kapot gemaakt zonder enige aanleiding. Idioot. Monster. Hopelijk heb je een spiegel in je cel en zie je elke dag die seriemoordenaar, die zoveel levens heeft verwoest.”

Ook andere nabestaanden van de drie slachtoffers van Thijs H. (28) uit Brunssum richten zich rechtstreeks tot hem. Diny’s tweelingzus vraagt zelfs of hij haar wil aankijken. Dat doet hij. „Thijs, wat heb je opgezocht? Hoe was het om te steken? Voelde het goed? Naar verwachting?” H. blijft haar aankijken. Diny is er vandaag bij, deelt haar zus mede. „We kunnen niet meer knuffelen, niet meer kletsen, maar ik heb haar in een doosje bij me.” In het kleine doosje bewaart ze een deel van de as van haar zus.

Ze beschrijft hoezeer ze verbonden was met haar tweelingzus. „Wij waren een tweeling en deden alles samen. Rond het middaguur van 7 mei 2019 vóelde ik dat er iets niet klopte. Ik geef mijn zus hier voor het laatst een stem. Sindsdien ben ik een eenling.” Ggz-instelling Mondriaan krijgt een veeg uit de pan, evenals de moeder van de verdachte vanwege het schoonmaken van de bebloede kleding, de rugzak en het mes. Tot de rechtbank zegt ze: „Ik hoop dat u recht zult doen aan deze vreselijke misdaad. Ik hoop op een lange gevangenisstraf en tbs.”

De ingehouden boosheid in de stem van Diny’s dochter Carla is bijna voelbaar. Ze heeft haar verklaring opgenomen, omdat ze het niet kan opbrengen om hier te verschijnen, in één zaal met haar moeders moordenaar. Ze beschrijft hoe haar aanvankelijke compassie voor hem wegebde toen ze bijzonderheden hoorde. Zoals het uitzetten van zijn gsm vóór de moorden om te voorkomen dat hij getraceerd zou worden. Hoe hij en zijn ouders hebben geprobeerd sporen te verdoezelen. „Zelfs je rugzak is gewassen. Helaas voor jullie hebben jullie het bloed op je koptelefoon, schoenen en jas over het hoofd gezien. Luisterde je naar een muziekje, Thijs, toen je mijn moeder neerstak?”

Amper spijt

Carla heeft de uitgeschreven telefoongesprekken van H. vanuit de gevangenis met zijn ouders, zus en vriendin gelezen en geeft een inkijk daarin. „Uit de gesprekken blijkt dat je amper spijt hebt van je daden. Over je slachtoffers en hun nabestaanden praat je nauwelijks. Het gaat alleen maar over jou. Jouw verdriet dat je opgesloten zit. Je toekomst die weg is en dat je zo snel mogelijk weer buiten wil staan om verder te gaan met je leven. Of zoals je moeder het noemt: de zwarte bladzijde uit je leven achter je te laten. Liefst met een grote zak geld van de ggz-instelling, want Mondriaan heeft de fouten gemaakt en zou jou daarvoor een flink bedrag moeten betalen.”

Thijs H. overweegt, net als de nabestaanden, Mondriaan aansprakelijk te stellen wegens nalatigheid.

Raadsman Sébas Diekstra leest de verklaring van de echtgenoot van het Haagse slachtoffer Etsuko (56) voor. Daarin beschrijft haar man hun ontmoeting, hun liefde voor elkaar. „Alles wat ik wilde was samen met haar oud worden. Dat kan dus niet meer.” Advocaat Phil Boonen leest een korte verklaring voor van de echtgenote van Frans (68) uit Hoensbroek. Joke zegt onder meer dat Frans al bijna 35 jaar haar maatje was en dat ze zich haar trouwbelofte ‘tot de dood ons scheidt’ anders voorgesteld.

Thijs H. zegt dat het hem verschrikkelijk spijt. „Ik hoop dat jullie enige genoegdoening kunnen putten uit dit proces.”

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200623_00165436/thijs-hoe-was-het-om-te-steken

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

‘Thijs, hoe was het om te steken?’ (Limburger.nl) 2020

Serge Weening

STRAFRECHTADVOCAAT
Send this to a friend