Weening strafrechtadvocaten is een jong en dynamisch advocatenkantoor dat zich onderscheidt door betrokkenheid en gedrevenheid.

Een motorische beperking, pesterijen op school en met name een game- en drugsverslaving: het leven van Thijs H. (28) was als een wervelwind voordat hij drie mensen vermoordde. Naar eigen zeggen zocht hij soms bewust zijn eigen grens op.

Op 4 mei 2019 stak Thijs een vrouw dood in Den Haag, waar hij studeerde. Drie dagen later gebeurde dat opnieuw op de Brunssummerheide; toen waren een man en een vrouw slachtoffer.

Pink afgesneden
Het Haagse slachtoffer, de 56-jarige Etsuko, werd dertig keer gestoken en drie keer gesneden, onder meer in haar hoofd en borst. Ook sneed Thijs haar linkerpink af. Drie dagen later viel het tweede slachtoffer. De twintiger stak de 63-jarige Diny vier keer, sneed haar zesmaal en trof haar twee keer dodelijk in de romp. Niet lang daarna werd Frans (68) drie keer dodelijk in zijn romp gestoken.

Typisch loopje
De rechter begon maandag het proces tegen Thijs met een uitgebreide wandel door het leven van de twintiger. Zo leerden aanwezigen dat Thijs al als kleuter problemen had met zijn motoriek, maar wel een uitmuntende student was op zowel basis- als middelbare school. In die periode op de middelbare school werd hij in periodes gepest, onder andere vanwege zijn typische loopje.

Tegen het einde van het derde schooljaar ontdekte Thijs drugs. Hij blowde naar eigen zeggen af en toe. Niet het drugsgebruik, maar zijn gameverslaving zorgde er volgens Thijs voor dat hij alle interesse in school verloor. Hij begon op het gymnasium en haalde uiteindelijk een havo-diploma.

Psychedelische truffels
Later werkte Thijs zich alsnog richting de universiteit en ging hij in Leiden en later Den Haag wonen. Zijn studietijd was echter ook de periode waarin hij intensiever drugs ging gebruiken. De Brunssumse twintiger gebruikte onder andere hasj, xtc en psychedelische truffels. Hij zou later verklaren dat hij bewust op zoek ging naar chaos, terwijl hij juist zo hechtte aan structuur.

Nachten doorgehaald
Thijs is door bekenden omschreven als iemand die zich totaal kan verliezen in een project, een sociale jongen die hard werkt en zichzelf vergeet. Drugs leken een toevlucht, hij haalde geregeld nachten door en een zenuwinzinking volgde. Had hij een burn-out? Wat was er aan de hand? Hij zocht naar antwoorden op internet. Daar vond hij ze niet. In augustus 2018 wordt de geestelijke gezondheidszorg ingeschakeld.

That 70’s Show
Er waren steeds meer signalen dat het goed mis was. Thijs hoorde naar eigen zeggen mensen in codetaal spreken. Eerst waren dat mensen op televisie, in goed bekeken series als BoJack Horseman en That 70’s Show, maar later sprak ook de vriend van zijn zus in code. Thijs zag een ‘systeem’. Zijn ouders stelden in de zomer van 2018 zelfs hun vakantie uit vanwege de zorgen om hun zoon.

Op dat moment vertrouwde hij alleen zijn zus nog. In september 2018 sprak hij tegenover haar zijn zorgen uit: “Je vriend wil mij vermoorden met een mes.”

Thijs verdwijnt
Niet veel later waren zijn ouders Thijs kwijt. Na veel bellen en appen kregen ze hem te pakken. Hij wist niet waar hij was. Pas toen hij dingen in zijn omgeving omschreef, wisten zijn ouders dat Thijs bij de C&A in Heerlen stond. Met de kennis van nu zegt de hoofdrolspeler dat hij toen al langere tijd met psychoses kampte. “Dit was geen op zichzelf staande psychose.”

Zelfmoordpoging
Op een later moment sneed hij zijn beide polsen open en sneed hij in zijn voeten en hals. Een zelfmoordpoging, omdat hij dacht dat zijn vrienden hem wilden martelen en vermoorden. “Ik dacht dat zij ook in codetaal gebruikten.” Een half jaar later stak hij drie mensen dood. Volgens Thijs deed hij dit ook tijdens een psychose.

Deze psychoses leken hand in hand te gaan met drugsgebruik. Drugs vormen immers een rode draad in zijn leven.

‘Waarom ging u door?’
Daar zit de crux in zijn moordzaak. Deskundigen van observatiekliniek Pieter Baan Centrum adviseren hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Justitie is echter kritisch: is hij niet (deels) zelf verantwoordelijk voor zijn psychoses door zijn constante drugsgebruik? Ook de rechter toonde zich maandag kritisch. “U bent geadviseerd te stoppen met cannabis. Waarom ging u door?”

Thijs: “Ik dacht dat ik grotere problemen had dan een verslaving. Het systeem, de codetaal, mensen die me wilden vermoorden. Mijn mentale klachten waren bijzaak.” Het proces wordt maandagmiddag en dinsdag voortgezet. Volgende week dinsdag komt justitie met de strafeis tegen de verdachte.

https://www.1limburg.nl/thijs-h-zocht-bewust-eigen-grens-op-zucht-naar-chaos?context=latestarticles

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Thijs H. zocht bewust eigen grens op: 'Zucht naar chaos' (1limburg.nl) 2020

Serge Weening

STRAFRECHTADVOCAAT
Send this to a friend