Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen staan wij 24 uur per dag voor u klaar.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag.

Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 18 jaar cel en tbs (1Limburg.nl)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Drievoudig moordenaar Thijs H. (28) gaat achttien jaar de cel in en krijgt een tbs-maatregel. Dat heeft de rechter donderdag besloten. Volgens de rechter was Thijs verminderd toerekeningsvatbaar.

Op 4 mei 2019 stak Thijs een vrouw dood in Den Haag, drie dagen later maakte hij twee nieuwe slachtoffers op de Brunssummerheide.

Grote vraagtekens
De hele zaak draaide rondom de psyche van de Brunssumse verdachte. Had hij psychoses ten tijde van de moorden? Thijs claimde van wel, iets dat onderstreept leek te worden door deskundigen die hem observeerden in het Pieter Baan Centrum. Justitie zette echter grote vraagtekens bij het verhaal van de student. Thijs zou een manipulator zijn en mogelijk psychoses hebben geveinsd.

Compleet ongeschikt

Om die reden eiste justitie niet alleen het opleggen van een tbs-maatregel, zoals deskundigen hadden geadviseerd, maar ook 24 jaar in de gevangenis. Thijs zou niet volledig ontoerekeningsvatbaar, maar slechts verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Advocaat Serge Weening en zijn rechterhand Joost de Bruin hielden echter vol; hun cliënt was psychotisch.

“Als ook maar de helft waar is van de kritiek van justitie, dan zijn de rapporteurs compleet ongeschikt voor hun vak. Hoe zouden we dan ooit nog kunnen vertrouwen op rapportages van het Pieter Baan Centrum?”, vroeg De Bruin zich hardop af.

In de stemming
Volgens de rechter kan zowel moord als voorbedachte rade worden bewezen. “U was uit op de dood van deze mensen. En u maakte allerlei afwegingen bij het maken van deze slachtoffers.” Thijs zou ook voldoende tijd hebben gehad om over zijn daden na te denken. “U zei dat u uzelf, bijvoorbeeld via muziek, in de stemming moest brengen.”

Zelf ingekleurd

Maar kunnen de moorden hem worden toegerekend? “Deze rechtbank kan zich, net als justitie, niet vinden in de stelligheid waarmee het Pieter Baan Centrum uw ontoerekeningsvatbaarheid onderbouwde”, zei de rechter. Thijs zou zijn verklaringen bewust zo hebben ingekleurd, dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard en dus geen celstraf zou krijgen.

Niet eerlijk
De rechter vond dat het verhaal van Thijs niet alleen rammelde, maar waarschijnlijk ook sterk is beïnvloed door familieleden en andere mensen om hem heen. Ook was hij niet eerlijk over het gebruik van niet voorgeschreven medicijnen. “Daarom weten we nu niet wat de invloed van die medicijnen is geweest”, zei de rechter.

Ook het drugsgebruik, en dan met name het veelvuldige cannabisgebruik, van Thijs werken niet in zijn voordeel. “Dit is u bij herhaling afgeraden, met het oog op psychoses.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens de rechter heeft Thijs zelf de hand gehad in zijn ‘psychische decompensatie’. Thijs wordt daarom niet volledig ontoerekeningsvatbaar, maar verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Daar moet volgens de rechter een forse celstraf tegenover staan. “De pijn die u teweeg heeft gebracht, is immens. U vindt het moeilijk om uzelf als moordenaar te zien. Dat bent u echter wel.”

Snel tbs
De rechter legde dus achttien jaar celstraf en tbs op, maar Thijs hoeft ‘slechts’ zes jaar te brommen als het aan diezelfde rechter ligt. Daarna zou hij aan zijn tbs-traject mogen beginnen. Dat loopt in dat geval wel parallel aan zijn gevangenisstraf. Dit advies is gegeven met het oog op zijn nog jonge leeftijd en het effect van de behandeling, dat minder zou worden na een lange celstraf.

De nabestaanden krijgen in totaal 103.000 euro schadevergoeding.

Het Openbaar Ministerie overweegt om in hoger beroep te gaan tegen uitspraak van de rechter.

https://www.1limburg.nl/drievoudig-moordenaar-thijs-h-krijgt-18-jaar-cel-en-tbs?context=default

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees verder →
Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?

Lees ook over ons: