Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

De wraak van de groenteboer (Telegraaf.nl)

AMSTERDAM – In Amsterdam-Osdorp staat een grauwe flat waar de sleutels liggen voor de oplossing van de twee geruchtmakende liquidaties; die op René Karamatali (de rioolmoord) en Bryan Stein (de kofferbakmoord). Alle vier verdachten die nu vastzitten voor deze dubbele moord, kwamen daar samen, blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.Ook blijkt dat de Amsterdamse tokohouder Anand J. (47) wordt gezien als het brein achter
de liquidaties. Bij zijn tropische groentewinkels hadden de moordslachtoffers hun laatste
afspraak. Weken later werden ze dood gevonden. De laatste arrestatie was vorige week dinsdag. Op die dag onthulde deze krant dat het rechercheteam de daders in de nek zat. Enkele uren voordat diezelfde dag Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan de zaak,
vielen rechercheurs de flatwoning van Ingrid D. binnen.

Toeval

Deze 50-jarige vrouw had dertig jaar lang een relatie met hoofdverdachte Anand J. De laatste twee jaar leefde het Surinaamse stel, ouders van vier kinderen, gescheiden. De politie was er al eerder binnengeweest, na een schietpartij in oktober vorig jaar. Bij die doorzoeking werden bij toeval persoonlijke spullen ontdekt van de beide moordslachtoffers. Een paar woningen verderop in hetzelfde flatgebouw woonde Ingrids vriendin, de zwaarlijvige Surinaamse Marion van de L. (43). Marion kwam dagelijks vele malen over de vloer bij Ingrid. Hun band was zo nauw, dat Ingrid zelfs het jongste zoontje (3) van Marion opvoedde. Deze Marion werd op 10 februari gearresteerd, haar vriend Dwight (35) was twee maanden eerder al opgepakt.

Blijklussen

Van de L. werd gewantrouwd door haar omgeving. Hoewel ze een werkloosheidsuitkering had, kluste ze vrolijk bij en gaf geld uit als water. Van de L. werkte soms in de toko’s van Anand J. Door de vier arrestaties is in het flatgebouw een trieste toestand ontstaan. Zes kinderen van de gearresteerde vrouwen zitten nu zonder ouders. Een aantal kinderen van Ingrid was getuige van de inval van het rechercheteam. Het waren niet de eerste traumatische ervaringen voor de kinderen. In de nacht van 16 op 17 oktober ontstond ruzie in de flatwoning van Ingrid D. Rond één uur ’s nachts werd geschoten. De getroffen buurvrouw Marion werd door de aanwezigen naar buiten gewerkt en zeeg ineen op het trottoir. Omwonenden hingen uit de flatramen, toen ambulancebroeders de schotwond stelpten. Haar vriend Dwight werd in zijn been geraakt. Marion werd geopereerd en lag langdurig in het VU Medisch Centrum. Drie van de aanwezigen van de schietpartij behoren nu tot de arrestanten in de dubbele liquidatiezaak. Dat ze voor die moorden zijn gepakt, is puur toeval. De eenvoudige schietpartij was voor de politie reden om eens een kijkje in de woning van Ingrid te nemen. Daarbij werden spullen in beslag genomen, onder meer van René Karamatali en Bryan Stein. Bij de politie ging op dat moment nog geen belletje rinkelen, want beide mannen waren nog niet eens vermist. Ze waren net een paar uur eerder voor het laatst gezien en waarschijnlijk kort erna al doodgeschoten.

Afspraken

J. Bryan Stein zou op 14 oktober naar de Micromarkt in Amsterdam-Zuidoost komen, Karamatali had op 16 oktober een afspraak bij de tropische winkel van de Flevo Bazaar in Almere. Het lijk van Stein werd op 1 december gevonden in de kofferbak van zijn Peugeot 206, die al weken geparkeerd stond in een woonwijk in Nieuw-Vennep. Karamatali werd teruggevonden op 14 november in een riool in Almere-Buiten. Of Anand J. een rekening te vereffenen had met beide mannen, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat alle drie mannen bekenden waren of zijn van politie en justitie. De recherche is terughoudend over de achtergrond van de dubbele liquidatie: “Gelet op het onderzoeksbelang kunnen wij over het motief en de onderlinge relaties geen mededelingen doen.” Op Surinaamse internetfora werd opmerkelijk genoeg al vroegtijdig gespeculeerd dat Anand J. achter de moorden zou zitten.

Wanbetaler

De uitbater van exotische groente- en fruitwinkels in Amsterdam en omstreken is zelf duidelijk geen lieverdje. Hij heeft een strafblad en staat bekend als wanbetaler. In een van de winkels die hij bestierde, Toko Tamara in Amsterdam-Osdorp, had hij een maandenlange huurachterstand. Ook betaalde hij volgens zakenrelaties zijn toeleveranciers niet. Daarom werd hij een half jaar geleden uit zijn toko gezet. Anand vertelde in Amsterdam dat hij Nederland vaarwel zou zeggen en in Suriname zijn zaken zou voortzetten. Hij verbrak al zijn zakelijke contacten en vloog terug naar Suriname. Zijn nieuwe carrière moet hij nog even uitstellen. Op verzoek van het Nederlandse rechercheteam werd hij op 10 februari aangehouden in Suriname en drie dagen later uitgeleverd.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.