Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Balanceren tussen grap en dreiging (Limburger.nl)

Voor de grap of als experiment via Twitter een bom-aanslag of moordpartij aankondigen: politie en justitie kunnen er vaak allesbehalve om lachen.

De dreig-tweet van @Aarono43 staat niet op zichzelf. Het afgelopen jaar greep de politie meerdere malen in nadat diverse personen soortgelijke berichten de wereld in hadden geslingerd. Door de incidenten en de voorgeleiding nadien komt er steeds meer jurisprudentie, waardoor rechters meer houvast hebben en de juridische grens langzaam vorm krijgt.

Onlangs werd politica Femke Halsema via Twitter bedreigd. De tweet deed vermoeden dat de man die hem schreef het dochtertje van Halsema wat wilde aandoen. De rechter veroordeelde hem tot een celstraf van 17 dagen en een werkstraf van 80 uur. Een 17-jarige jongen die een soortgelijk schietincident alsinAlphen aan denRijn aankondigde via het internetplatform ging twaalf dagen de cel in en in Hilversum werd onlangs een 13-jarig kind opgepakt. In De Wereld Draait Door verscheen enkele maanden geleden de 17-jarige Charlotte die ‘als experiment’ via Twitter een bomaanslag aankondigde. Ze was hoogst verontwaardigd dat het incident zo veel aandacht kreeg. In de zaak tegen de bedreiger van Halsema oordeelde de rechter dat een dreig-tweet hetzelfde is als iemand offline bedreigen. In dat geval kan naar artikel 285 van het Wetboek van Strafrecht gebladerd worden. Voor de politie is het lastig om dreig-tweets in te schatten.Vaak balanceren ze op het randje: is het een misplaatste grap, een uiting van frustratie of toch echt een serieuze zaak? Politie woordvoerster Renske Hamming is duidelijk: „Alsj e op Schiphol roept dat je een bom bij je draagt, wordt dat ook niet als grap opgevat. Jij beslist zelf wat je op internet zet, wat je de etherin gooit. Daar moetje van tevoren over nadenken.”

Hamming kan niet zeggen wat nu met de 17-jarige scholier uit Meerssen gaat gebeuren. „Dat wordt besproken in het Jeugd Casus Overleg. Het Openbaar Ministerie, de politie, Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming bepalen daarin samen welke straf geschikt is voor minderjarige verdachten. Daarin wordt ook rekening gehouden met de schoolprestaties.”

Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, verzette zich onlangs tegen mogelijke zware berechting: „Houd rekening met het feit dat kinderen kinderen zijn en onverwacht hele rare dingen kunnen doen.”

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.